Alla Hjärtans Dag

Alla hjärtans dag är en dag som firas den 14 februari varje år. Ursprunget är från traditioner runt helgonet Sankt Valentine som uppstod under medeltiden i Frankrike och England, den kallas därför Valentindagen eller Sankt Valentins dag.

Det började inom den katolska kyrkan med firandet av ett helgon vid namn Valentinus som skedde den 14 februari i slutet av 400-talet. Men exakt vem denne Valentinus var, var oklart.

Under medeltiden var det först då kopplingen till romantik och kärlek uppstod, möjligen genom en folklig föreställning om hur fåglar i mitten av februari letade efter sin partner och även fann den. Detta fick pojkar att flickor att börja fundera på vem som skulle bli deras valentin, det vill säga vem som dom skulle hålla ihop med minst i ett år framöver.

På 1300-talet var valentindagen en fest för ungdomar och för förälskade, och parningslekar av olika slag var mycket vanliga.

I MODERN TID.
I sverige har det inte förekommit så mycket firande förrän på 1960-talet, då det lanserades genom amerikansk kulturell påverkan. Det tog lång tid innan firandet blev mer än bara det hjärtformade gelégodiset. Under 1900-talet fick firandet fart och har funnit sin plats som Alla Hjärtans Dag i den svenska högtidskalendern.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0